YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Öğrencileri Lefke Bakır Madenlerini Ziyaret Etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü Çevre Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı öğrencileri, eğitmenleri Prof. Dr. Şerife Gündüz ve Doç. Dr. Aşkın Kiraz eşliğinde Lefke’deki bakır madenlerine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Lefke Çevre Koruma Hizmetleri Koordinatörü Tamer Dayıoğlu , öğrencilere Kıbrıs’taki maden endüstrisinin geçmişi ve CMC (Kıbrıs Maden Şirketi) hakkında çok değerli bilgiler aktardı.

CMC’nin faaliyette bulunduğu 1913 – 1974 yılları arasında Lefke ile yakın çevresinin ekonomisine önemli katkı sağlarken, sosyal yaşama da bir canlılık getirdiğini dile getiren Dayıoğlu, 1974 yılında CMC’nin kapatılması sonucunda geride kalan 10 milyon (veya 30.000TB ) tonluk maden atığının çevreye verdiği ve vermeye devam ettiği zararın ciddi boyutlarda olduğunu, bölgenin ekolojik yapısının bozulduğunu ve kirliliğin aynı zamanda deniz canlılarını da olumsuz etkilediğini belirtti.