INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY EDUCATIONAL REFLECTIONS (ICIER 2019) BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde Atatürk Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile ilki düzenlenen “International Conference on Interdisciplinary Educational Reflections” başlıklı eğitim konferansı, 29 Mart- 30 Mart 2019 tarihleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansta, Kuzey Kıbrıs üniversitelerinde yapılan bilimsel çalışmaların yanı sıra, Türkiye, Nijerya ve Irak gibi farklı ülkelerden katılan akademisyenler tarafından da farklı eğitim alanlarına yönelik çeşitli sözlü ve poster bildiriler sunulmuştur.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta açılış konuşmasını yapan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kurt, yeni nesil üniversite olarak yeni öğrenme ortamlarının öneminin gitgide arttığı ve yeni öğrenme şekillerinde öğretmenlerin gelişiminin önemini vurguladı. Aynı zamanda, konferansların üniversitelerde bilim üretme ve paylaşmada önemli bir yer tuttuğunu da belirtti.

Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici de konferansın açılış konuşmasında; ICIER konferansının amacı, önemi ve kapsamı konusunda bilgiler vererek, Atatürk Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün Yakın Doğu Üniversitesi’ne eğitim alanında güzel bir konferanslar dizisi başlattıklarını dile getirdi. İlkinin düzenlenmiş olmasına ragmen yüzden fazla sözlü ve poster bildirinin yer aldığı ICIER 2019’un davetli konuşmacılarının da seçkin bir akademik kişiliğe sahip olduklarını ifade etti. Konferans ile ilgili düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Mirici, başarılı bir biçimde tamamlanmasından mutluluk duydukları konferansta, Ispanya Salamanca Üniversitesi’nden Anna Perez Escoda’nın, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığından Bakan Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu’nun ve Gazi Üniversitesi’nden Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yel’in alanları ile ilgili son derece güncel ve ilgi çekici konuşmalar yaptıklarını kaydetti. Icıer 2019’da sunulan tüm bildirilerin tamamının tam metin olarak basılacağını ve hakem değerlendirmesinin ardından bazı bildirilerin de başta Near East University Journal of Education (NEUJE) olmak üzere çeşitli bilimsel dergilerde makale olarak yayınlanacağını söyledi. Dekan Prof. Dr. Mirici, ICIER 2020’nin yine Mart ayı içerisinde üniversitemide düzenleneceğini ve ikincisi düzenlenecek olan ICIER’in çok olumlu dönütler nedeniyle çok daha fazla ülkeden çok daha fazla sayıda katılımcı beklediklerini bildirdi.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fahriye Altınay Aksal; “Ezberlerin bittiği yerde Düşünmenin başladığı günümüzde, araştırma temel bir araç haline gelmiştir” cümlesiyle açılış konuşmasına başladı. Yükseköğretimde kalite yolunda uluslarasılaşma, araştırma, proje, eğitim öğretim ve sosyal sorumluluk kapsamında, düzenlenen konferanslar bilgi paylaşılması ile önem kazandığını belirterek, 2000 yılında eğitim öğretim hizmetine başlamış Eğitim Bilimleri Enstitüsü, bugüne kadar vermiş olduğu mezunlarla hem bilim hem hizmet üretmede öncülükler ve ilkler yarattığını vurguladı. Eğitim Bilimleri Enstitüsü kurulu adına, hazırlanmış bulunan enstitü stratejik planımız çerçevesinde fakültemizle kurulmuş olunan eğitim dergisinin ilk adımlarında ilk konferanla tanıtıldığını belirtti. Sokrates: “Sorgulanmamış bir hayat yaşanmamıştır” diye vurgulayan Prof. Altınay, “Dönüşümün ve gelişimin yolculuğunda, uluslarası işbirliği ile bilimsel yayın ve projelere öncülük ederek, disiplinlerarası eğitim araştırmaları farklı disiplinlerin bakış açıları ile dönüşüme adaptasyonun sağlanması adına eğitim araştırmaları sistem gelişiminde önem kazanarak, adada kıtalı olma vizyonu temsiliyeti yeni nesil üniversite konsepti ile daha nice verimli konferanslarda birarada olmayı diliyorum” dedi.

İspanya’dan gelen çağrılı konuşmacı, Dr. Ana Perez Escoda, Avrupa sisteminde digital vatandaş olma ve digital çağda öğrenme ortamlarını paylaşarak, bilimsel etikte yayınlanan Comunicar dergisinin editorlüğü görevini temel işbirliği yaptığı Yakın Doğu Üniversitesi olduğunu belirtti. Çağrılı konuşmacılar Prof. Dr. Mustafa Yel ve Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, eğitim alanında yansılamarın ve araştırmanın gereklilğini vurguladılar.

Konferans Başkanları, Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici ve Prof. Dr. Fahriye Altınay, Atatürk Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitiüsü ile işbirliği ile yayın hayatına başlayan ve ilk sayısı yayınlanan Near East University Online Journal of Education (NEUJE) dergisinin de bir tanıtımı olması amacını taşıyal bu ilk ICIER konferansının akademik gelişime katkı konulmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, ICIER 2020 de görüşmek üzere küresel bağlamda tüm eğitim camiasına davetlerini ilettiler.